Sunday, February 6, 2011

ermonom arkitera seyahat bursuna aday!


Arkitera seyahat bursu... Kimin aklına geldiyse kutlamak lazım. Mimarlık öğrencileri arasında düzenlenen türlü türlü proje yarışmalarının arasında belki de en heyecan verici olanı. İlanı ilk gördüğümde çok fazla önemsememiştim ama daha sonradan bu bursu ermonom fikri ile bağdaştırınca gözlerim yerinden fırladı diyebilirim. 2008'de ermonom projesini bloglaştırdığım zaman aslında hedefim konstrüktivist olan yapıları dünyanın farklı yerlerinden ortaya çıkarıp bloga koyabilmekti. Bu işe öncelikle yakın çevremden yani İzmit ve İstanbul'dan başlamaya karar vermiş ve daha sonraki aşamalarda Türkiye dışından da örnekleri bloga koyabilmeyi düşünmüştüm. Ancak gel gelelim Ankara'ya kadar bile gitmek kısmet olmadı. ermonom projesi de atıl birşeye dönüştü. Arkitera seyahat bursunun blogla ilişkili bir burs olduğunu öğrendikten sonra işte fırsat dememek elde değildi. ermonom projesinin omurgasını oluşturabilecek ve ileride de devamını getirebileceğim bir seyahat olabilirdi bu. 10 şehir elbetteki yetersizdi ancak başta moskova olmak üzere iyi düzenlenecek bir rota ermonom blogunun anlamlı bir hale gelebilmesi için mükemmel bir ivme olabilir diye düşündüm. ve.. 
ermonom'u arkitera seyahat bursuna aday göstermeye karar verdim.

Şehirler elbette konstrüktivizm kokan şehirler olmalıydı. Her ne kadar sovyetlerin 1991'de tamamen dağılmasıyla beraber pek çok ülkede 1917 - 1991 yılları arasında yapılmış yapılar arka plana itilmeye çalışılmışsa da hala var olanları görebilmenin mümkün olabileceği şehirler mevcut. farklı coğrafyalarda konstrüktivizmin farklı yansımaları görmek de bir diğer amacı oluşturuyor. bunun için ilk etapta aklıma gelen pek çok şehir vardı sıralamak gerekirse

moskova 
st petersburg
volgograd
talinn
riga
vilnius
varşova
minsk
kiev
prag
bratislava
kosice
berlin
budapeşte
kişinev
bükreş
sofya
belgrad
tiflis
bakü
erivan
duşanbe
taşkent
bişkek
almatı
kazan
samara.
...

iş bu şehirler arasından seçim yapıp mantıklı bir rota oluşturmakta. ve doğu bloku olarak nitelendirilen siyasi yapının mimarlık üzerinde farklı başkentlerde nasıl bir etki yarattığını en iyi şekilde ortaya koyabilmekte. bu nedenden ötürü kafkaslar orta asya doğu avrupa ve balkanlardan seçimler yapıp bir rota oluşturmak gerekiyor.